Lyhyt kurkistus Alppilan Salamien historiaan

Opetusneuvos Otso Vilhunen perusti Alppilan Salamat Alppilan Yhteislyseon voimisteluseuraksi syksyllä 1959. Seura toimi rekisteröimättömänä kouluseurana aina vuoteen 1985 saakka, ja se sai poikkeusoikeuden osallistua rekisteröimättömänä Suomen Voimisteluliiton kilpailutoimintaan.

Koko 60-luvun ohjelmassa oli vain poikien teline- ja vapaavoimistelu. Poikien vapaavoimistelujoukkueet saavuttivat eri sarjoissa lukuisia voittoja Suomen Voimistelupäivillä ja Suomen Oppikoulujen Urheiluliiton mestaruuskilpailuissa. Pelkästään vapaavoimisteluun erikoistunut ryhmä oli useita kertoja esiintymässä ulkomailla, mm. kutsuttuna kansainvälisen liikuntakasvatusjärjestön FIEP:n kongresseissa Strasbourgissa ja Brysselissä sekä Gymnaestrada-juhlilla Berliinissä ja Zürichissä.

Vuonna 1970 käynnistyi tyttöjen telineharjoittelu ja menestystä seurasi hyvin pian. Vuonna 1974 saatiin ensimmäinen Suomen mestaruus ja maajoukkue-edustus (Jaana Vilhunen).

Syksy 1975 oli Salamien historiassa erittäin merkittävä, sillä tällöin toiseksi tyttöjen valmentajaksi tuli Helene Javen.  Lisäresurssi valmennukseen ja tehostunut työnteko toivatkin pian uusia huippuja.

80-luvulla Alppilan Salamista tuli naisten telinevoimistelun mahtiseura. Viiden vuoden aikana seuramme voimistelijat saavuttivat naisten ja tyttöjen sarjoissa yli kaksikymmentä Suomen mestaruutta ja yli 25 himmeämpää mitalia. Parhaimpina vuosina yli puolet tyttöjen ja naisten maajoukkueesta koostui Alppilan Salamien voimistelijoista. EM- ja MM-kisoissa Suomea edustivat Marja Pajarinen (nyk.Räisänen), Heli Liukkonen (nyk. Tuokko) ja Terella Javen sekä tyttöjen EM-kisoissa Mia Hellberg.

Salamien loistokautta seurasi lievä taantuma, mutta ei kestänyt kauan, kun uudet kyvyt astuivat esiin.  90-luvun puolivälissä Leena-Kaisa Piiroinen hallitsi selkeästi naisten telinevoimistelua Suomessa. Hän edusti maatamme lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa ja osallistui kaksi kertaa MM-kisoihin. Toinen MM-kisavoimistelijamme 90-luvulla oli Heidi Löflund.

Tänä päivänä toiminnassamme on mukana noin 150 voimistelijaa ja 18 valmentajaa. Nuoria lupaavia tyttöjä on nousemassa telinevoimistelun aateliin. Emme kiirehdi, vaan annamme tyttöjen kehittyä kaikessa rauhassa. Tulevaisuus näyttäköön, onko omaa tahtoa riittävästi. Jos ei ole, ei tule mestareita, mutta tytöt saavat varmasti nauttia hyvän harrastuksen parissa.

Vaikka telinevoimistelu on varsin kilpailupainotteinen laji, seuramme huolehtii myös niistä, jotka haluavat harrastaa telinevoimistelua ilman kilpailullisia tavoitteita – omaksi ilokseen ja parantaakseen fyysisiä valmiuksiaan. Kilpailu-uransa lopettaneet voimistelijat voivat jatkaa harrastusta muun muassa näytösvoimistelujoukkueessa. Ryhmissämme on mukana myös lukuisia entisten voimistelijoittemme lapsia. Se kertonee, että toimintaamme luotetaan ja uskotaan – jo toisessa polvessa.

Alppilan Salamien nimissä toimii myös miesveteraanien ryhmä, jota Otso Vilhunen edelleen aktiivisesti vetää. Ryhmä esiintyi muun muassa Suomen Suurkisojen (1990) pääjuhlassa Olympiastadionilla, vuonna1991 Gymnaestradassa Amsterdamissa, 1995 Berliinissä sekä vuonna 2003 Tanskan voimisteluliiton kutsusta Kööpenhaminassa.

Työmme jatkuu monella rintamalla!

Kuvat seuralaisten kuva-arkistoista.